Την προηγούμενη εβδομάδα, η McDonald’s Μεξικού βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής μετά τη δημοσίευση AI-generated εικόνων σε στυλ Studio Ghibli στο Facebook. Οι εικόνες, δημιουργημένες με το νέο εργαλείο GPT-4o image generation, προκάλεσαν αντιδράσεις λόγω της δημόσιας απόρριψης τέτοιων τεχνολογιών από τον Hayao Miyazaki, ιδρυτή του Studio Ghibli.
Αυτό το περιστατικό ακολούθησε το viral trend των τελευταίων ημερών, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τις φωτογραφίες τους σε καρτούν. Ωστόσο, η χρήση τέτοιων εικόνων για εμπορικούς σκοπούς από μια εταιρεία όπως η McDonald’s, έγινε αντικείμενο κριτικής για πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και νομικών ζητημάτων. Αυτό δείχνει ότι η αγορά και οι καταναλωτές δεν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τέτοιες πρακτικές, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν νομικά κενά.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαφημιστική βιομηχανία. Παρόλο που η τεχνολογία αυτή είναι καλοδεχούμενη, η ανάγκη για ένα σαφές και αυστηρά εφαρμοζόμενο νομικό πλαίσιο είναι πλέον αναγκαία. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι νόμοι συχνά παραβλέπονται, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της δημιουργικότητας και της ιδέας στη διαφήμιση.
Πέρα από τα νομικά ζητήματα, οι marketers πρέπει τώρα να κατέχουν όχι μόνο στρατηγική σκέψη και δημιουργικότητα, αλλά και τεχνικές γνώσεις σε προγραμματισμό και design. Αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα, ώστε να προστατευτεί η δημιουργικότητα και η ιδέα, θεμελιώδη στοιχεία της διαφήμισης.